In 2011 is stotteren bij mij begonnen na een heftige ervaring in de oorlog in Syrië. In Syrië wordt stotteren volgens mij niet echt geaccepteerd, ik durfde niet op straat te praten of met andere mensen te praten. Als iemand stottert daar is het heel moeilijk op school of om werk te vinden.

Maart 2016 ben ik begonnen met stottertherapie bij Stottercentrum Noord. Daarvoor heb ik kort logopedie gehad van een hele behulpzame logopedist, maar dit was op ademhaling en spreken gericht, dat verbeterde mijn stotteren niet zoveel.

Toen ik bij het Stottercentrum kwam was stotteren voor mij een groot probleem. Ik schaamde mij erg en vermeed spreken in veel situaties. Ik heb geleerd hoe mijn stotteren werkt, wanneer stotter ik meer en wanneer stotter ik minder? Wat gebeurt er eigenlijk als ik stotter?

Daardoor ben ik minder bang geworden voor mijn stotters en durf ik nu te zeggen: “Ik stotter een beetje”. Ik vind stotteren niet leuk en dat zal ik ook nooit leuk gaan vinden, maar ik accepteer het nu wel meer. Als ik het niet accepteer, ga ik juist meer stotteren. Doordat ik stotteren nu wel accepteer heb ik werk gevonden, ga ik een opleiding doen, kan ik mijn inburgeringsexamen doen en maak ik makkelijker vrienden. Ik denk dat veel blijven praten en durven stotteren mij gaat blijven helpen. Ik stotter meer in het Nederlands dan in het Arabisch, maar ik ben de Nederlandse taal ook nog aan het leren. Ook weet ik dat ik meer stotter wanneer ik moe, boos of verdrietig ben.

Ik kijk nu op een andere manier naar het leven, het is makkelijker dan vroeger. Ik durf te stotteren, ik ben niet bang voor mijn stotters en meestal durf ik ook te zeggen tegen anderen dat ik stotter. Ik stotter ook minder, nog maar een beetje. Mijn stotters zijn makkelijker en minder gespannen.

Ik vond het contact met Rosanne heel prettig en sociaal. Zij heeft mij veel geholpen met de gedachtes en gevoelens rondom stotteren, waardoor ik weer durf te praten met anderen, ook als ik soms stotter.

Het verhaal vertaald door Hussam in het Arabisch:

قصة واقعية، الاسم حسام ، العمر 24

في عام 2011 اصيبت انا بالتلعثم أو التأتاة و ذللك من الحرب التي كانت في سوريا ، و في سوريا لا تكون هذه المشكلة نوعاً ما بدون احترام، انا لم اكن اجرء على

التكلم في الشارع و مع الناس لان لديه تأتاة، و هناك في سوريا اذا كان شخص لديه هذا المشكلة يواجه صعبات في المدرسة او في ايجاد عمل.

وفي عام 2016بدأت انا أتعالج في مركز اسمه ستوتريت سينترم نورد و هناك بدأت بالتمارين التأتاة و كان مفيد جدا من المعالجة السيدة روزانا, و كانت التمارين على

التنفس و التحدث، و أصبحت التأتاة تذهب نوعاً ما.

عندما قدمت انا الى هذا المركز كانت التأتاة تشكل لي مشكلة كبيرة، كنت اخجل من

التحدث و أتجنب الكثير من التحدث مع الآخرين.

انا تعلم كيف تكون التأتاة ومتى تكون بشكل كبيرة، و متى تكون بشكل صغير، و ماذايحدث لي اذا انا بدأت بالتأتاة.

و انا الان لم أعدة اخف مثل قبل من هذه المشكلة، و انا الان اجراء على قول ان لديةتأتاة، و أقول انا لدية مشكلة في التحدث،أنا لا أجد هذا جميل و لن أجده أبد جميل.

ولكن أنا الأن أتقبله أكثر و إذا أنا لم أقبلة سوف يكون لدي تأتاة أكثر و تكون مشكلة

كبيرة.

انا اتقبل التأتاة و أنا الان حصلت على عمل ، و سوف أتعلم مهنة، و أستطيع أنا الأنتقديم أمتحان الإندماج ، و أسطيع الأن الحدث مع الأصدقاء و أعتقد أني اجراء على التحدث و أنا لدي التأتاة.

وأنا الأن أنظر الى الحياة بشكل أخر و الحيات أراها أسهل من قبل، و أنا الأن أجرء على التأتاة، و أنا الأن لست خائف من التأتاة و غالباً أنا أجرء على القول للناس اني لدي تأتاة، و أنا الأن أتكلم بشكل أسهل، و التأتاة تكون الأن بأقل تواتر من قبل.

و أنا أعلم متى يكون لدي تأتاة عندما أكون أنا غاضب أو متعب أو حزين.

أنا أجد التواصل مع السيدة روزانا مفيد جداً و مهم بشكل كبير, و هي ساعدتني كثيرا

من ناحية  تجنب التفكير  بهذة المشكلة و زرع الثقة في نفسي، من ما يجعلني أجرء

بالتحدث من الآخرين و لو كنت أحياناً أتلعثم.

Wil je ook therapie bij ons volgen? Meld je aan