Skip to main content

De mogelijkheid om andere mensen die stotteren te ontmoeten en ervaringen met elkaar uit te wisselen

Het kan zijn dat je als persoon die stottert denkt dat je de enige bent die dat doet, omdat je in je dagelijks leven weinig andere mensen hoort stotteren. Hierdoor kun je je eenzaam voelen of het idee hebben dat niemand het stotteren begrijpt. Bij Stottercentrum Noord komen kinderen, jongeren en volwassenen die één ding gemeen hebben, ze stotteren en/of broddelen.

Omdat we een gespecialiseerde praktijk zijn hebben we vaak personen binnen eenzelfde leeftijdsgroep in behandeling. We proberen dan ook regelmatig groepsbijeenkomsten te organiseren, om deze mensen met elkaar in contact te brengen. Als je stottert kan het heel prettig zijn om een keer deel te nemen aan een groepsgesprek waarbij iedereen wel eens moeite heeft om uit zijn woorden te komen en begrijpt dat het af en toe iets meer tijd kost. Misschien ontdek je door het deelnemen aan een groepsbijeenkomst wel nieuwe dingen van je eigen stotteren of krijg je goede tips om met bepaalde situaties om te gaan. Een groepsbijeenkomst kan daardoor een hele waardevolle aanvulling zijn voor de individuele afspraken.

Kinderen

We organiseren regelmatig bijeenkomsten voor kinderen in de basisschoolleeftijd, waarbij we samen leuke activiteiten ondernemen en het werken aan het communicatie zijdelings wordt meegenomen. Daarnaast organiseren we ook geregeld ouderinformatieavonden, waarbij ouders van kinderen die stotteren met elkaar in contact komen en meer kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen om hun zoon of dochter met zijn/haar stotteren te begeleiden.

Jongeren

Voor jongeren wordt de groepsbijeenkomst meestal gedurende een dagdeel georganiseerd, zodat er naast de kennismaking voldoende tijd is om ervaringen over stotteren met elkaar uit te wisselen. Daarnaast werken we aan een bepaald thema die voor de meeste deelnemers op dat moment belangrijk is, daarbij kun je denken aan omgaan met een mondeling examen, zorgen over de toekomst of het omgaan van reacties op het stotteren van de luisteraar. Deze groep wordt georganiseerd als er voldoende animo voor is.

Volwassenen

Voor volwassenen organiseren we maandelijks een groepsbijeenkomst op een avond. Aan deze avonden kunnen ook mensen deelnemen waarbij de individuele therapie is afgerond. In deze groepsbijeenkomsten kunnen verschillende thema’s besproken worden. Ook is er de mogelijkheid om de oefeningen die in de individuele afspraken worden gedaan in een veilige setting in een groep toe te passen. De deelname aan de groepsbijeenkomsten is vrijwillig. In de individuele therapie wordt besproken of het een toevoeging is om ook naar deze bijeenkomsten te komen.

Ervaringsverhaal Jorg, 31 jaar

Wat ik mij nog herinner was de opmerking op de basisschool “Laat Jorg maar voorlezen dan zijn we snel klaar”. Wat aangeeft dat ik van jongs af aan al te maken heb gehad met een snel spreektempo. Iets was eerder nooit echt problemen met zich meebracht.

Lees meer

Ervaringsverhaal Bram, 18 jaar

Voordat ik naar Marlies ging was ik al een paar keer bij andere therapeuten geweest, en dat hielp de hele tijd niet. Maar na de eerste afspraak met Marlies had ik er al een goed gevoel bij, wat ik bij de andere therapeuten niet had. Dus ik keek erg uit naar de volgende afspraken.

Lees meer

Ervaringsverhaal Jonathan, 9 jaar

Ik heb geleerd hoe je makkelijker kan praten en stotter nog maar heel soms. Ook heb ik geleerd dat stotteren mag en dat je er geen bekeuring voor kan krijgen. Mijn ouders hebben mij geholpen met oefenen en ook hebben zij geleerd dat “stotteren mag”.

Lees meer