Het belangrijkste element dat ik tijdens de stottertherapie van Marlies heb geleerd is het accepteren van stotteren, dit is een waardevolle les voor mij (geweest). Ik heb mijn hele leven last gehad van stotteren, maar dit kwam met name in stressvolle periodes naar boven.

Ik heb al een aantal keren logopedie gehad, maar deze keer kwam ik bij stottertherapie terecht. Destijds wist ik het precieze verschil tussen deze twee vormen niet. In plaats van direct met technieken aan de slag te gaan om het stotteren te verminderen, hebben we meerdere elementen van het stotteren belicht. Een van deze elementen was de meer psychologische kant van stotteren; Marlies stelde vragen zoals ‘hoe kijk je tegen het stotteren aan?’ en ‘hoe voel jij je wanneer je stottert?’.

Aan deze benadering heb ik veel gehad en nu nog steeds; ik kwam bij Marlies met als doel het stotteren te verminderen, “voor eens en altijd” dacht ik toen. Dus ik wilde actief bezig gaan met technieken om het stotteren te verminderen, zoals ik in het verleden bij logopedie ook deed. Echter, op dat moment ontdekte ik het verschil tussen logopedie en stottertherapie: natuurlijk zijn tools belangrijk om het stotteren in de hand te krijgen en die heb ik ook geleerd, maar de psychische kant heeft mij echt geholpen. Ik was altijd bang dat mensen mij minder leuk zouden vinden omdat ik stotter of dat zij mij minder professioneel vinden. Het stotteren verminderen zorgt er niet voor dat ik die gedachte kwijt raak. Tijdens mijn ‘behandeling’ bij Marlies studeerde ik af en ik was bang dat stotteren een nadeel zou zijn tijdens het solliciteren. Tijdens het solliciteren voor een baan kon ik praten over stotteren zonder het erg vinden; juist doordat ik stotter kan ik laten zien dat ik o.a. doorzettingsvermogen heb.

Door het integreren van verschillende elementen in de ‘behandeling’ van Marlies heeft ervoor gezorgd dat ik me niet meer schaam of heel vervelend vindt als ik stotter. Natuurlijk is het niet het fijnste moment, maar ik kan het handelen. Ik werk sinds kort bij een werving en selectie bureau, een baan waar ik eigenlijk de hele dag contact heb met verschillende mensen. Ik vond het van tevoren wel spannend hoe ik met mijn stotteren om zou gaan, maar ik kan er goed mee omgaan.
Kortom, ik ben erg blij en tevreden met de stottertherapie van Marlies. Ze combineert verschillende technieken en ze zorgt voor een informele en veilige sfeer, dat ik als zeer prettig heb ervaren.

Wil je ook therapie bij ons volgen? Meld je aan