Wat ik mij nog herinner was de opmerking op de basisschool “Laat Jorg maar voorlezen dan zijn we snel klaar”. Wat aangeeft dat ik van jongs af aan al te maken heb gehad met een snel spreektempo.
Iets wat nooit echt problemen met zich meebracht. Het werd mij wel steeds duidelijker dat dit, in combinatie met voor de buitenwereld minder goed articuleren, een verstoorde spraak veroorzaakte. Ik merkte met name in mijn werk waarin ik veel te maken had met het begeleiden van groepen en het geven van presentaties dat dit ten koste ging van mijn boodschap. Dit was voor mij de reden om in 2013 voor het eerst bij een logopedist binnen te stappen. Hier werd toen Broddelen vastgesteld en zodoende heb ik daarna korte tijd therapie gevolgd. De wijze waarop dat ging maakt mij eigenlijk alleen maar onzekerder over mijn spraak. Ook de oefeningen voelden niet passend en hielpen mij niet verder, waardoor ik deze therapie niet heb afgemaakt.

Binnen mijn huidige werk heb veel te maken met het voeren van gesprekken en op het podium staan. Dit ben ik door het besef van mijn ‘verstoorde’ spraak spannender gaan vinden dan voorheen. Wederom kwam zodoende de behoefte omhoog om met mijn spraak aan de slag te gaan. In 2015 ben ik begonnen met therapie bij Rosanne. Ik stapte eigenlijk met de vorige slechte ervaring voor het eerst binnen, maar ging naar buiten met het gevoel dat logopedie wel eens heel prettig kon gaan zijn en mij echt verder kon helpen.

Wat ik enorm heb gewaardeerd is de gelijkwaardigheid. Het samen analyseren van het spreken en het gezamenlijk onderzoeken van behoeften. De videoanalyse zijn voor mij een sterk middel geweest op het gebied van eigen inzicht. Immers mijn spraak was in mijn ogen namelijk ’slechter’ dan het echt was.

Door de verschillende oefeningen en tools heb ik snel vooruitgang kunnen boeken. Met als resultaat dat ik nu zelf beter in staat ben mijn spreektempo te herkennen en de tools heb om het ook zelf te corrigeren. Ik weet mijn boodschap door bijvoorbeeld de simpele toepassing van pauzes en ademruimte beter over te brengen.

Het blijft soms ‘vallen’ en weer opstaan daarom kies ik er ook voor om periodiek wel eens terug te komen, want ik zal het nooit helemaal kwijt raken.
Ik begin elke presentatie nu dan ook met het feit dat ik een kwaliteit heb en dat is snel spreken. Vervolgd met de opmerking dat anderen mij daar ook op mogen corrigeren of erop kunnen wijzen.

Wil je ook therapie bij ons volgen? Meld je aan